Sevärdheter i Valletta du inte får missa

Maltas huvudstad Valletta byggdes på 1500-talet av Jean de la Valette när turkarna hade jagats bort härifrån. Därav kommer också namnet Valletta. Man kan inte undgå att tycka att Valletta är en av Europas vackraste städer eftersom staden är fylld med pampiga palats och kultur. Den vy som Valletta är mest känd för är hamnen, som är Europas djupaste hamn. Arkeologin här är både så vacker och häpnadsväckande att det kan vara svårt att ta in att ett sådant litet land kan ha sådana rikedomar. Det moderna livet omsluts av medeltida skatter och mystiska fynd och har gjort att Valletta har blivit ett förstahandsval när man spelat in filmer som tar plats i en svunnen tid. Är man i Valletta får du bara inte missa dessa sevärdheter.

Hamnen

Hela Vallettas hamn är som att ta ett steg in i en annan värld. Hamnen eller Grand Harbour, som den kallas, är Europas djupaste naturhamn och hit kommer både kryssningsfartyg, färjor och utflyktsbåtar in och ut. Man kan i stort sett åka till alla orter på Malta med båt härifrån och eftersom hamnen ligger alldeles intill gamla stan, så har man nära till både shopping och mysiga restauranger.

Manoel teatern

Europas tredje äldsta teater ligger i Valletta. Den uppfördes 1731 av Manoel de Vilhena som var en portugisisk aristokrat och stormästare som byggde detta arkitektoniska mästerverk för både riddare och vanligt folk. 100 år senare flyttade den Kungliga Operan dit fram till 1881 men förföll efterhand för att sedan rustas upp efter Andra Världskriget. Idag är den en av Maltas främsta sevärdheter och besökare kommer förmodligen att häpna över dess inredning. För 4 euro kan man också få en guidad tur.

Maltas Nationalmuseum

Förr var detta Johanniterordens högkvarter men numera är det Nationalmuseum med skatter från alla möjliga konstnärer och genier. Här kan man spendera en eftermiddag genom att titta på förhistoriskt stengods, verktyg från stenåldern, gravfynd och arkeologiska fornlämningar från hela Maltas historia. Museet ligger beläget i stadsdelen Auberge de Province på Republic Street. Det håller öppet alla dagar i veckan.

Krigsmuseet

Om man gärna tar till sig information från krig och slag så är förmodligen Krigsmuseet i det gamla St. Elmo-fortet rätt melodi. Samlingarna och innehållet utökar ständigt och kan visa massvis av storslagna minnen från Andra Världskrigets epok. Vapen, uniformer, delar av krigsflygplan etc. hör till föremålen härinne, så se till att ta med kameran. Själva byggnaden, eller fortet som det ligger i, ser nästan ut som ett gammalt fängelse från Vilda Västern.

St John’s Co-Katedralen

Denna romersk-katolska barockkatedral som uppfördes på 1500-talet är tillägnad Johannes Döparen. I samma ögonblick som man träder in, överöses man med guldutsmyckningar, skimrande klara färger och det stora marmorgolvet som rymmer ca 400 gravar. På varje gravsten kan man läsa om riddarens egen historia. Kyrkan var viloplats och besöksplats för Johanniterorden som härskade på Malta under 250 års tid.

Utvändigt kanske det inte verkar så storslaget men om man öppnar portarna så kommer man att ändra åsikt tämligen snabbt. Katedralen ritades av arkitekten Gerolamo Cassar och visar upp sin typiska barockstil.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*