Maltas bästa stränder

Malta är ett underbart land i Europa, beläget mitt emellan Nordafrika och Sicilien och består av tre vackra öar – huvudön Malta och de lite mindre Gozo och Comino. Det finns även ytterligare två små öar men dessa är obebodda. De flesta av Maltas invånare bor på huvudön och livnär sig på främst jordbruk eller turism. Just turismen har blivit en allt viktigare del för landet som blev självständigt år 1964, och idag besöks Malta av solsökande, badsugna och semesterlängtande turister. Nedan följer en lista över fem stränder som man absolut inte får missa när man är där.

The Blue Lagoon

Den här fantastiska platsen hittar man på den minsta av Maltas tre bebodda öar – Comino. Precis som man kan höra på namnet möts man av en alldeles underbart blå lagun omringad av solvarma sandstensklippor. Det är en av Maltas absolut mest populära badplatser, så se till att vara på plats redan tidigt på morgonen för att få en bra plats. Senare på eftermiddagen är det mysigt att promenera runt och upptäcka mer av den lilla ön. Passa på att ta en snorkeltur i det kristallklara vattnet och upptäck alla fantastiska fiskar under vattenytan. Till stranden går det flera båtturer från bland annat Sliema, Bugibba, Marfa, Cirkewwa och Mellieha.

Golden Bay

Malta består främst av klippbad, men Golden Bay på huvudöns nordvästkust är en av Maltas få sandstränder och till och med den enda med gyllengul sand. Under sommaren ser man till att ständigt plocka bort stenar från havsbottnen för att hålla den så fin som möjligt. Det gör den till en underbar familjestrand perfekt för snorkling och långa dagar i solen. Stranden är även en av öns bästa platser för att njuta av magiska solnedgångar och därför också populär för grillfester och andra typer av fester. Hit tar man sig med bil eller buss från bland annat Valletta, Sliema och St Julian´s.

Mellieha Bay

Detta är antagligen Maltas mest populära strand, även denna full av mjuk, vit sand och grunt vatten. Den 800 meter långa stranden är Maltas längsta och det finns gott om restauranger och caféer i närheten när man behöver ta en paus från solen. Även alla möjliga typer av vattensporter finns tillgängliga. Välj bland vindsurfing, vattenskidor eller en tur med kanot. Hit går det bussar från både Valletta, St Julian´s och Sliema. Stranden kallas ibland också för Ghadira Bay.

St. Peter´s Pool

Den här badplatsen har skapats naturligt av vågorna och kan liknas vid en gigantisk pool urgröpt i klipporna. De vita stenväggarna som omger vattnet skapar ett vackert och dramatiskt landskap. Vattnet här är kristallklart och passar därför utmärkt för snorkling. Hit kommer många lokalbor för att dyka från klipporna och njuta av en lugn dag vid vattnet.

Ghajn Tuffieha

Är man ute efter en orörd pärla är detta stranden som gäller. Ghajn Tuffieha ligger bredvid Golden Bay och kallas ibland för Rivieran. Hit kommer man endast genom 200 steg på branta klippor, men lite klättring är helt klart värt det man sedan får uppleva. Många surfare kommer hit för att fånga vågorna och det är även en fantastisk plats för att få en underbar utsikt över solnedgången.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*