5 måsten för turister i Valletta

Planerar man att resa till Malta så är det ett måste att på något sätt besöka Valletta, antingen som ett delmål på semestern eller som huvudmål för hela resan. Trots att den kan räknas som en av världens minsta huvudstäder finns det så mycket att se och upptäcka. Staden är full av liv och på små pittoreska gränder och torg trängs både butiker och restauranger. Även den historieintresserade får sitt då staden finns med på UNESCOs världsarvslista och har en mängd intressanta sevärdheter och bjuder på fantastisk arkitektur. Nedan följer en lista på fem av alla de saker man absolut inte får missa när man besöker Maltas huvudstad.

Malta Experience

Den som vill få en snabb och övergripande bild över Maltas historia bör börja med ett besök på Malta Experience. Det påminner om en riktig bioupplevelse tack vare det högkvalitativa ljudet och de 44 projektorerna. I 45 minuter får man höra en historia som börjar när megalittemplena byggdes och sedan rör sig framåt mot modern tid. Man kan själv välja språk i de tillhörande hörlurarna.

St John´s Co-Cathedral

Valletta har inte mindre än 25 kyrkor och oavsett om man är intresserad av just kyrkor och katedraler i vanliga fall så kommer detta vara en helt annan typ av upplevelse. St John´s Co-Cathedral kanske ser ut som en tråkig kyrka i sten när man står utanför, men så fort man kliver in genom portarna så möts man av något som är som taget ur en saga. Varenda millimeter tycks vara smyckad och längs golvet kan man läsa om de många korsriddarna som en gång vandrade här. Det var nämligen en gång riddarorderns kyrka. Kyrkan började byggas år 1573 och stod klar år 1577. Hit kommer många turister varje år för att fascineras av dess skönhet.

Ett litet Venedig mitt i Valletta

Att se en stad från vattenytan är alltid en speciell upplevelse, och precis som i Venedig kan man glida fram i gondoler i Valletta. Här kallas de traditionella båtarna dock för ”dghajsa”. De är utrustade med både motor och åror och fungerar både som färdmedel till och från de närliggande städerna Senglea, Cospicua och Vittoriosa eller för en mysig sightseeingtur i områdena runt Grand Harbour.

Casa Rocca Piccola

Kliv in i den maltesiska adelsfamiljen De Piros pampiga salar i deras privata hem Casa Rocca Piccola. Det ligger i de centrala delarna av Valletta och här får allmänheten en nära inblick i deras privata liv. Här får man ta del av allt från dyrbara antikviteter och gamla möbler till nytagna foton av deras barn och barnbarn. I trädgården bakom huset kan man slå sig ner för en pratstund med De Piros papegoja eller varför inte ta en titt på det skyddsrum under jord som familjen använde under andra världskriget. Med lite tur kan man till och med få träffa det par som bor där idag.

Manoelteatern

Manoel Theatre är Europas tredje äldsta teater och byggdes år 1731 av stormästaren Manoel de Vilhena. Citatet ”for the honest recreation of the people” symboliserar syftet att skapa en allmän teater och allt detta och mycket mer får man berättat för sig under teaterns guidade turer. Biljetten till teatern inkluderar även ett besök till Manoel Theatre Museum.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*