5 måsten för dig som turist på Malta

Malta är en liten ö, men en ö som har allt. Från sol och semester till historia, kultur och sevärdheter. Oavsett vad du är intresserad av lär du hitta något spännande på Malta. Här listar vi våra fem måsten för dig som turist på Malta.

Medina

Medina är en otroligt vacker medeltidsstad. Medina var Maltas huvudstad ända till 1530 då Johanniterriddarna kom till ön. Staden Mdina ligger på en platå, 200 meter över havet och man kan se i stort sett hela ön från Medina. Mdina är omgiven av tjocka murar och staden är nästan bilfri, endast de som bor innanför stadsmurarna får köra bil där. I den torrlagda vattengraven växer citronträd. I gamla stan är husen byggda av gul sandsten. S:t Pauliskatedralen är värd ett besök, liksom utställningen the Mdina Dungeons som finns i de gamla fängelsehålorna precis innanför stadsmuren.

Valletta

Valletta, Maltas huvudstad, byggdes 1566 som en enorm försvarsanläggning efter att Johanniterriddarna (korsriddarna) hade besegrat en stor turkisk här. Staden är idag ett av UNESCO:s världskulturarv och ifall du åker på semester till Malta är det ett måste att tillbringa minst en dag i Valletta. Staden omger Grand Harbour, en av Europas bästa naturhamnar. Hela Valletta är omgärdad av en mur och man kommer in till staden genom den enorma porten Valletta City Gate. Innan du kommer innanför murarna till Valletta stad passerar du en bussterminal med massor av gamla, färgglada bussar som är en sevärdhet i sig själva. Mitt på bussterminalen finns också Tritonfontänen från 1959. Malta Experience är en biosalong under jord i Valleta stad. Där kan du följa Maltas historia, från begynnelsen till idag. Trots att Malta är en liten ö så har den ett strategiskt läge och därför har ön blivit invaderad i flera omgångar. Historien har fått ett starkt fäste på ön och i Malta Experience så skildras den långa och spännande historien på ett fängslande sätt. Vid ett besök i Valletta bör du också besöka den enorma fästningen S:t Elmo som började byggas 1552. Den är öppen för allmänheten på helgerna och i anslutning till fästningen ligger Nationella krigsmuseet som också är väl värt ett besök.

Johanneskatedralen

Vid ett besök på Malta måste du titta på den praktfulla Johanneskatedralen. Detta stormästarpalats var en gång i tiden ett privat hem för Johanniterordens stormästare. På stormästarpalatsets bottenvåning finns en rustningskammare som innehåller en mäktig samling av gamla vapen och rustningar.

Gozo och Comino

Även om Malta har mycket att erbjuda så kan det vara spännande att hyra en bil eller åka med på utflykter till de närliggande öarna Gozo och Comino. På Gozo hittar man Azure Window som är en intressant och imponerande klippstensformation. Gozo har också en stor strand med senapsfärgad sand, Rambla Bay. Man kan också se det mäktiga fortet Chambray från 1749, den enorma kyrkan Church of St John the Baptist som rymmer över 3000 personer, Mariakatedralen samt Citadellet från 700-talet. På Comino kan man dyka bland andra världskrigets störtade flygplan och skeppsvrak eller ta ett uppfriskande bad i den blå lagunen. The Blue Lagoon är en blå lagun med kristallklart vatten.

Fort Ricasoli

Fort Ricasoli, byggt 1670, är välbesökt av turister. Det är där som filmerna Gladiator och Troja spelades in. I närliggande St. Julians finns Brad Pitts favoritrestaurang, Peppino´s Restaurant, där du kan njuta av god mat och dryck.